Muz nerede ve hangi mevsimde yetişir?
Muz için Türkiye’ye baktığımızda genellikle güneyde yetişiyor. Çünkü Akdeniz iklimi buna son derece uygundur. Ağırlıklı olarak sonbahar aylarında yetiştirilen muzların hasadı bahar aylarına kadar devam ediyor. Üstelik kış aylarında muz tüketimi son derece yoğun yaşanıyor.
Bilindiği üzere Antalya ve Mersin önemli muz yetiştirme yerleridir. Anamur, Alanya ve Gazipaşa muz yetiştiriciliğinde en çok ilgi gören şehirlerdir.
Muz sıcak ve nemli iklimi tercih eder. Bu tür ortamlarda muz yetiştirmek daha sağlıklıdır. Dünya geneline baktığımızda Güney Yarımküre ülkeleri muz yetiştiriciliği açısından son derece önemlidir.
Muzun Besin Değeri: Muzda Kaç Kalori Vardır?
Muz her yaştan insanın sevdiği bir meyve olarak biliniyor. Özellikle sağlıklı yapısıyla insanların dikkatini kolaylıkla çekebildiği görülmektedir. Üstelik muzun besin değerleri de son derece etkileyicidir. Muz kalorisi 88 kcal (100 g başına) olarak bilinir. Ayrıca 100 gr muzun besin değerleri şu şekildedir:
Protein (g) – 1,1
Kalsiyum (mg) – 5
Magnezyum (mg) – 27
Şeker (g) – 12
Potasyum (mg) – 358
Toplam Yağ (g) – 0,3
Doymuş yağ (g) – 0,1
Sodyum (mg) – 1
C Vitamini (mg) – 8,7
Karbonhidratlar (g) – 23
Demir (mg) – 0,3
Muzun en etkili besin değeri potasyum olarak bilinmektedir. C vitamini ve magnezyum açısından da oldukça iyidir.
Muzun faydaları nelerdir?
Muz, dünyada en çok tüketilen meyveler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Son derece sağlıklı dokusu ve lezzetli tadı nedeniyle muzu sevmek tamamen normaldir. Muzun faydaları şunlardır:
– Hipertansiyona karşı korur.
– Kalp sağlığına olumlu etkisi vardır.
– Depresyona iyi gelir.
– Magnezyum sayesinde kasların gevşemesine neden olur.
– Tip 2 diyabete karşı koruyucu özelliği vardır.
– Kilo vermede etkilidir.
– Kan şekeri seviyesini düzenleme özelliği vardır.
– Besleyici ve tatmin edicidir.
– Göz sağlığına bir miktar katkı sağlar.
– Kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur.
Gördüğünüz gibi muzun pek çok faydası var. Ancak sırf faydalı olduğu için çok fazla muz tüketmek sağlığınıza olumsuz etkiler yapar. Ayrıca çiğ muzu kabuğundan soyarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca muz kek, tatlı ve daha birçok üründe de kullanılabilmektedir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin en sevilen meyve olarak muzu görebilirsiniz.