Çiğ et tüketimi ve çiğ et ile temas etmek tehlikeli olabilir















Özellikle hamileler için önemli bir protein kaynağı olan kırmızı et bile yanlış pişirilip tüketildiğinde hem anne hem de çocuk için tehlikeli olabiliyor. Çiğ veya az pişmiş kırmızı etin Toxoplasma, Salmonella, Brucella ve tenya gibi hastalıklara neden olabileceğini belirten uzmanlar, çiğ etle temas eden mutfak gereçlerinin de iyice temizlenmesi ve diğer besinlerle temasından kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Çiğ et yemek ve çiğ ete dokunmak tehlikeli olabilir”

prof. Dr Selahattin Kumru, anne adaylarının Toksoplazma enfeksiyonuna yakalanması durumunda hem anne hem de bebek için ciddi riskler olabileceğini söyledi. Kumru, “Anne adayı çiğ etten enfeksiyon kapabilir. Bu durumda düşük, erken doğum ya da kalıcı yaşam gibi ciddi sorunlar yaşayabileceği gibi doğum sonrası bebeğini kaybetme ya da sakat kalma gibi sorunlar da yaşayabilir. Anne karnındaki bebekte bazı kalıcı rahatsızlıkların olabileceğine dikkat çeken Perinatolog Selahattin Kumru, ‘Anne adayının enfeksiyon kapması durumunda göz enfeksiyonu, görme kaybı, sarılık, dalak ve karaciğer büyümesi gibi kötü durumlar da ortaya çıkıyor. Çocuklarda zihinsel engellilik ve işitme kaybı gibi belirtiler görülebiliyor” dedi.

Çiğ ve az pişmiş et yemek kadar çiğ etin temas ettiği ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kumru, ‘Ete dokunmak hamileler için tehlikeli değil ama anne adayı ellerini yeterince temizlememiş olabilir. parazitlerden. Bu durumda farkında olmadan elini ağzına götürebilir. Aynı zamanda etin kesildiği bıçak, kıymanın yapıldığı doğrama tahtası gibi çiğ ete temas eden tüm mutfak gereçleri de risk taşır ve çiğ ette bulunan parazitlerden arındırılmalıdır.

“Kırmızı eti dinlendikten sonra tüketmek önemli”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, kırmızı etin önemli bir protein kaynağı olduğunu ancak Kurban Bayramı’nda aşırı tüketimden kaçınılması ve kızartılmış et yerine haşlanmış, buğulama veya ızgara olarak yenilmesi gerektiğini söyledi. Kumru şöyle devam etti:

“Etin en az 24 saat serin bir yerde dinlenmesi önemlidir. Çünkü iyi dinlenmemiş etler sindirim ve mide sorunlarına neden olabilir. Ancak çiğ köfte, salam, kurban etinden yapılan sucuk gibi çiğ ürünlerden de gebelikte kaçınılmalıdır. Ayrıca kırmızı et tüketimi sırasında demir emiliminden faydalanmak için etin bol yeşil salata veya sebze ile tüketilmesini ve günde 4 defayı geçmeyecek şekilde günde 150-200 gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesini öneriyorum. hafta. Çiğ etten kaçınmalıyız ama çok pişmiş de tavsiye etmem. Çünkü bu durumda içerdiği faydalı besinleri kaybedebilir. Buradaki dengenin ciddiye alınması gerekiyor.

Kumru, hamilelerin her türlü besine aşırı düşkünlük göstermeleri zararlı olabileceğinden et tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerektiğini hatırlattı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir