Vücut sağlığını korumak, bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı güç kalkanı oluşturmak için tükettiğiniz her besini özenle seçmelisiniz.
Japonların uzun ömürlülüğü ve sağlığı dünya çapında bir fenomendir. Her şeyden önce Okinawa adasında, 100 yaşın üzerindeki yaşlıların yoğun varlığı, kişinin bakışlarını bu adaya ve diyetine çekiyor.
Sağlıklı ve uzun bir yaşam için mutfakları ülkemizden çok farklı olsa da Japonların yedikleri ve içtikleri yiyeceklerin içeriklerine bakarak benzer yiyecekleri tercih etmek bir seçenek olabilir.
Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, uzun yaşamın sırrını merak edenler için Japonların sıklıkla tükettiği 5 besini sıraladı. Japon diyetisyen ve CNBC’den beslenme uzmanı Asako Miyashita, “Bana erken yaşlardan itibaren yiyecekleri ilaç olarak düşünmenin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömürlülüğünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu,” diye yazıyor.
Miyashita’nın yazısında Japonya’da 100 yaş ve üzerinde 90 bin 526 kişinin bulunduğundan bahsediliyor ve Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın 2022 raporuna göre bu rakamın 20 yıl öncesine göre 5 kattan fazla olduğuna işaret ediliyor.
Küçük bir Japon adası olan Okinawa, son yıllarda dünyada yüz yaş üstü nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölge olarak kendini kanıtlamıştır.
Geleneksel Japon diyetini uygulayan bir beslenme uzmanı olan Miyashita, ailesiyle birlikte sıklıkla yediği 5 besini ve özelliklerini şöyle anlattı:
TATLI PATATES
Sıradan patatesle alakası olmayan bir tür olan tatlı patates sebzesi ülkemizde de son zamanlarda tanınmaya başlanmıştır. Ancak tüm faydalarına rağmen çocukların bayıldığı bir lezzete sahip olduğu için annelerin yeni gözdesi haline geldi.
Miyashita, “Okinawa mor tatlı patatesleri (Japonların onlara verdiği adla imo) Japonya’da atıştırmalık ve tatlı olarak yenir. Antioksidanlar açısından zengin olan kırmızı-mor yeşillikler yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Araştırmalar, bu sebzelerin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor” dedi. Diyor.
GERİYE DOĞRU
Geleneksel bir Japon diyeti uygulayan Miyashita, “Günlük öğünlerime her zaman biraz protein ekliyorum, özellikle de somon ve ton balığı gibi yağlı balıklara. Balıktaki omega-3 yağları kan basıncını düşürmeye, trigliseritleri düşürmeye ve iltihaplanmayı kolaylaştırmaya yardımcı oluyor” diyor. Diyor.
DAIKON TURPLARI
Turp ve benzeri kök sebzeler Japon mutfağında önemli bir yere sahiptir. Japon filmlerinde, dizilerinde ve çizgi filmlerinde evine gelen ve hemen yemek pişirmek için turp ve sebzeleri kesmeye başlayan bir Japon görürsünüz. İşte daikon turp bunlardan biri.
Daikon turplarının soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Virüslere ve mikroplara karşı doğal bir kalkan olarak tüketilen daikon turpu, günlük C vitamini ihtiyacının %124’ünü karşılamaktadır.
Havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu da sağlıklı kök sebzeler arasındadır.
YOSUN
Japon beslenme diyetinin bir başka sıra dışı unsuru deniz yosunudur. Deniz yosununun demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi mineraller içerdiği bilinmektedir ve lifli içeriği kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet riskine yardımcı olur.
FERMENTE MİSO ÇORBASI
Fermente gıdalar Japonların beslenme alışkanlıklarında önemli bir yer tutar. Miso çorbası da bunlardan biri.
Japonların en sevdiği miso çorbası, fermente soya fasulyesi ve tahıllardan yapılan bir macun olan “miso” kullanılarak yapılır.
Bilindiği üzere mayalar, probiyotikler ve faydalı bakteriler bağırsak florasının düzelmesine ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olduğu gibi bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir.