Kavunun Faydaları Nelerdir?
Kavunun faydaları;
- – Kalpte oluşan ritim bozukluğunun önüne geçer.
- – İçeriğinde bulunan zengin C vitaminiyle, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcıdır.
- – Kanserlerin oluşumunu ve büyümesinin önüne geçer.
- – İçeriğinde bulunan A vitamini ve Beta- karoten göz sağlığını korur.
- – Kalp- damar sağlığını korumaya destek olur ve kalp krizi riskini en aza indirger.
- – Yüksek tansiyonun düşmesine destektir.
- – Kadınlarda oluşan adet düzensizliğinin düzenli olmasına yardımcı olur.
- – Cildin parlak olmasına ve sağlıklı görünmesine yardımcıdır.
- – Metabolizmayı hızlandırıp, yağların yakılmasına yardımcı olur.
Kavun Neye İyi Gelir?
- Kavunun iyi geldiği pek çok durum vardır. Bunlar;
- – İçeriğinde yer alan yüksek karotenoid içeriğiyle kanser oluşumunun önüne geçer.
- – Akciğerde var olan virüslerin uzun bir süre yaşamamalarına yardımcıdır.
- – Kanın pıhtılaşmasını engeller.
- – İçeriğinde bulunan vitaminler ile bağışıklık sistemi güçlenir.
- – Saçın derisinde oluşan yaraların tedavisi için yarar sağlayıp, saç tellerine iyi gelir.
- – Kan basıncını normal seviyede tutar.
- – B vitamini ile vücuda enerji sağlar.
- – Böbrek rahatsızlıklarına yararlıdır.
- – Cildin yaşlanmasını önler.
- – Kan akışını normal seviyede tutup, kalpteki ritim bozukluğunun önüne geçer.
Kavun Ne İşe Yarar?
- – Kaynatılıp içilen kavun, sindirim sistemini düzenler.
- – Diş ve diş etini temizler.
- – Egzama ve sedef gibi hastalıklara iyi gelir.
- – Tokluk hissi vererek, kilo vermeye yardımcıdır.
- – Bağışıklık sisteminde bulunan hasarlı hücrelerin tamir edilmesinde birebirdir.
- – Adet döngüsünü düzenler.
- – Böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcıdır.
- – Cildi ölü hücrelerden arındırır.
- – Kalp- damar hastalıklarında yararlıdır.
- – Böbreklerin daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur.
- – Mide asidini dengeleyip, mide ağrılarını ve yanmasını giderir.
- – Akciğerlerde oluşan toksinlerin dışa atılmasına yardımcıdır.
Kavunun Az Bilinen Faydaları
Kavunun az bilinen faydaları;
- – Gözaltındaki morlukların giderilmesinde etkilidir.
- – Görme işlevinin güçlenmesine yardımcıdır.
- – İçeriğinde bulunan folik asit ile saç dökülmesini önler.
- – Böbreklerde oluşan kumların, idrar yolu ile atılmasına yardımcıdır.
- – Akciğer ve karaciğer sağlığını korur.
- – Cinsel isteksizliğin önüne geçer.
- – Zararlı olan maddelerin dışarı atılmasını sağlayıp bağırsakları korur.
- – Kadınlarda regl döngüsünü düzene sokar.
- – Gebelerde mide bulantısını ve mide yanmasını önler.
- – İdrar sökücüdür.
- – Kabızlığı önleyip rahatlamaya yardımcı olur.
- – Düşük kan şekerini yükseltir.
- – Bronşit ve astım hastalığının tedavisine yardımcıdır.
Kavun Nasıl Tercih Edilmelidir?
Kavunun lezzetli ve kaliteli olanını tercih etmek adına ele alındığı zaman sert ve ağır olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun dışında kavun, nisan ile ağustos aylarının aralığında ve mevsiminde tüketilmesine dikkat etmek önemlidir. Kavun; kokulu ve parlak turuncu rengine sahip olmalıdır.
Kavunun Besin Değerleri ve Kalorisi
- 100 gramlık bir kavun içerisinde;
- – 30 kalori bulunur.
- – 1 porsiyon kavun tüketildiği zaman yaklaşık olarak 45 kalori alınmış olur.
- – 1 gram protein vardır.
- – Lif oranı oldukça yüksek meyvedir.
- – Kalsiyum, demir ve potasyum içerir.
- – A ve C vitamini bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir.
Kavunun besin içeriği bu şekilde belirtilebilir.